Ažurirano: 21.08.2019.

ZeroAvia – predstavljeni avioni koji ne emituju štetne gasove

Kompanija ZeroAvia, koja je postala poznata po proizvodnji manjih letelica na vodonični pogon, potvrdila je javnosti spekulacije da rade na avionu koji, osim što će biti jeftiniji za proizvodnju od tradicionalnih, neće zagađivati okolinu čime bi trebalo da se poboljša stanje u avio industriji, koja se smatra najvećim zagađivačem prirode.

Električne i hibridne letelice uskoro na pistama

Iako je ideja o izgradnji i upotrebi električnih letelica u mislima naučnika i inženjera već nekoliko poslednjih decenija, tek je odnedavno započeta realizacija njihovih planova. Danas, na desetine avio kompanija širom sveta radi na realizaciji sna o električnim ili hibridnim letelicama.

Piper M – prototip letelice koja ne koristi fosilna goriva 

Planovi za budućnost kompanije ZeroAvia su da se počne sa proizvodnjom manjih aviona, sa 10 ili najviše 20 sedišta, koji bi se koristili za regionalne letove, sa mogućnošću da prelaze razdaljine od najviše 800 kilometara.

Probni letovi su već obavljeni na prototipu ovakve letelice, Piper M avionom koji teži samo dve tone, ima šest sedišta, ali trenutno predstavlja najveću letelicu koja ne koristi fosilna goriva za pogon.

Vodena para će zameniti baterije i kerozin

Još uvek nije potpuno jasno kako će tačno izgledati pogoni u okviru električnih letelica budućnosti, budući da većina električnih automobila koristi litijum-jonske baterije, dok se oni koji rade na električnim avionima najčešće odlučuju za vodonični pogon.

Ovo rešenje je privlačno onima koji su navikli na fosilno gorivo, budući da vodonika ima u izobilju, a njegova najveća prednost je i u tome što kompresovani hidrogen nakon korišćenja oslobađa samo vodenu paru, te ne emituje gasove koji štetno utiču na okruženje.

Tehnologija vodoničnog pogona razvija se već decenijama, a najveći problem je u tome što avioni zahtevaju velike količine energije, što trenutna rešenja ne omogućavaju. Iz razloga što su baterije nedovoljne za letenje a preskupe za proizvodnju, ZunumAero i ZeroAvia su dobile podršku i od Boeing-a i JetBlue-a, pa ostaje da se vidi hoće li planovi biti ostvareni.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.