Ažurirano: 05.03.2019.

Ryanair izgubio 20 miliona evra u poslednjem kvartalu 2018.

Irska avio-kompanija Ryanair obavestila je javnost da je tokom svog poslovanja u poslednja tri meseca prošle godine, zbog nižih cena karata, pretrpela gubitke u iznosu od 20 miliona evra.

U tom razdoblju, kompanija sa sedištem u glavnom gradu Republike Irske, prevezla je više od 32 miliona putnika, pri čemu su ukupni prihodi porasli za 9%, na cifru od 1,53 milijarde evra u poređenju sa istim razdobljem godinu dana ranije.

Šta je pošlo naopako?

Iako je u pomenutom periodu zabeležena stopa prometa od 8 odsto i prihod veći od 500 miliona evra, snižena cena avio karata od čak šest procenata, kao i viša cena goriva i troškovi osoblja neutralisali su pozitivne aspekte poslovanja.

Zbog niskih cena, rukovodstvo kompanije je nedavno, drugi put u periodu od tri meseca, moralo da smanji procene zarade u celoj poslovnoj godini. Prema nekim procenama, očekuje se da godišnja dobit bude niža za čak 30 odsto.

Iz kompanije Ryanair očekuje da će zbog letnih štrajkova pilota, više cene nafte ali i viška letnih kapaciteta na kratkim relacijama u Evropi, godišnja dobit kompanije na kraju fiskalne godine biti niža i do 31 odsto.

Kompanija je u svom poslovnom izveštaju navela da očekuje nastavak trenda viška kapaciteta koji vodi slabijem cenovnom okruženju. “Ne delimo optimistične prognoze nekih konkurenata da će cene  karata u leto 2019. godine rasti” navelo je poslovodstvo Ryanair-a.

Inače, ovaj niskobudžetni avio-prevoznik najviše prihoda ostvaruje u toku letnjih meseci. Prošlog meseca, iz Ryanair-a je objavljeno da će cene karata u drugoj polovini finansijske godine pasti za čak 7 procenata, umesto najavljivanog pada od dva odsto.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Kategorije: Magazin

Objavljeno: 22.05.2019.

Kategorije: Vesti

Objavljeno: 16.05.2019.

Kategorije: Magazin

Objavljeno: 16.05.2019.

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.

Kompletna ponuda avio karata na jednom mestu

100% sigurna kupovina