Ažurirano: 05.07.2019.

Od sledeće godine detekcija kvarova na avionu pomoću drona

Kineska kompanija specijalizovana za proizvodnju bespilotnih letelica i dronova – „DJI”, saopštila je da će svi njihovi dronovi, težine preko 250 grama biti ustupljeni ”Air Sence” tehnologijama za pomoć i predupređivanje kvarova na avionima i helikopterima.

Novi DJI dronovi su opremljeni takozvanim ADS-B senzorima, koje poseduju avioni i kontrolni tornjevi. Dronovi će imati uvid u vazdušni saobraćaj i moći će da regulišu putanje aviona ukoliko postoji potencijalna opasnost od sudara.

Države severne Amerike su prve koje su u svoju redovnu postavu na aerodromima uključile ADS-B dronove, koji pomažu radarima u kontroli leta. Ovi dronovi mogu pratiti više letelica u radijusu od skoro 322 kilometra. Nakon Amerike, u narednih godinu dana planirano je proširenje tržišta na Kanadu, pa i na Evropu.

dron u vazduhu

Težak zadatak pred DJI inženjerima

Prvi problem na koji se naišlo bio je taj što dronovi nemaju transmitere koji će ih učiniti vidljivim za avione koji su već u vazduhu. To je, donekle, dobro ali može predstavljati problem kada se sistem preoptereti brojem dronova u vazduhu.

Avio kompanije su navikle da tradicionalno ispituju kvarove na avionima i da se oslanjaju na ljudsko oko prilikom praćenja radara i pored velikog stepena automatizacije, pa se na nove „pomagače” gleda sa sumnjom, čak sa zabrinutošću.Kineski inženjeri iz DJI kompanije već imaju velikog iskustva u pravljenju dronova pomagača, za avio indrustrije. Njihov „Mavik 2” model drona za prepoznavanje i ispitivanje nepristupačnih terena, veoma je dobro prihvaćen u više industrijskih oblasti. Samo vreme će pokazati isplativost i sigurnost rada DJI kompanije.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.

Kompletna ponuda avio karata na jednom mestu

100% sigurna kupovina