Ažurirano: 21.06.2019.

Novi KLM-ov „V” avion troši duplo manje goriva

Holandska kompanija KLM pristala je na razvoj razvoj letelice u obliku slova V (Flying V), koja će za svoja putovanja koristiti i do 50% manje goriva. Kraci slova V predstavljaju krila aviona a u njima su smeštene kabine za prevoz putnika, rezervoari za gorivo i deo za prtljag.

Koje su karakteristike „V” aviona?

Ideja za razvijanje aviona koji će smanjiti potrošnju goriva, a samim tim i troškove avio kompanija imao je Justus Benad, student tehničkih nauka na Univerzitetu u Berlinu. Njegov futuristički dizajn aviona koji u krilima nosi prtljag, gorivo i putnike, razvili su naučnici sa holandskog Univerziteta za tehnologiju (TU DELFT).

Iz kompanije tvrde da će novi, „Leteći V”, koristiti 20% manje goriva od Airbus-a (A350-900) za prevoz skoro istog broja putnika. Novi, štedljivi „V” avion će imati 315 sedišta dok su Airbus-ovi avioni predviđeni za 300 do 350 putnika.

Novi avion V KLM

„V” avion takođe poseduje raspon krila od 65 metara, kao i Airbus, što mu omogućava da koristi već postojeće aerodromske infrastrukture.

KLM je kompanija koja je pionir na tržištu u proizvodnji štedljivih aviona. Saradnja sa Tehničkim univerzitetom je još jedan korak napred u pokušaju da se izgradi održiva, štedljiva avijacija koja će ići u korak sa tehnologijom.

Smanjenje emisije CO2

2.5% svetske emisije ugljen-dioksida emituje avijacija, a ova industrija se svakim danom sve više umnožava i ojačava. Nije moguće odjednom preći na električne avione, jer su oni vrlo teški i ne mogu prevoziti veliki broj putnika.

Smatra se da nas revolucija održivih, električnih aviona čeka tek za 30 godina, a dok se to ne dogodi, treba pokušati sa smanjenjem potrošnje goriva u avionima koji su u ovom trenutku operativni.

Aerodinamičnost aviona V oblika je mnogo lakše dostići baš zbog njegovog oblika i uštede prostora. Kad je oblik aviona aerodinamičniji, potrošnja goriva može drastično opasti. Revolucionarni model aviona biće prikazan na holandskom aerodromu Šifol u oktobru, kada će kompanija KLM proslaviti ceo vek rada.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.

Kompletna ponuda avio karata na jednom mestu

100% sigurna kupovina