Ažurirano: 24.04.2019.

Najveći avion na svetu konačno poleteo

Stratolaunch, privatna avio kompanija, napravila je i konačno pustila u pogon najveći avion na svetu. Ogromni, dvotrupni avion, sa rasponom krila većim od fudbalskog terena, dizajniran je prvenstveno radi lansiranja raketa iz vazduha u svemir.

Najveći avion na pisti

Microsoft i Stratolaunch ujedinjeni

Letelica je, naočigled zaposlenih u kompaniji i nekolicine lokalnog stanovništva 13. aprila imala svoj prvi let iz svemirske luke Mohave, u Kaliforniji. U zvaničnom saopšenju kompanije izjavljeno je da je ova letelica veliko naučno i tehnološko dostignuće, i da se upućuju čestitke svima koji su njegovom ostvarenju doprineli.

Iako nije dočekao da prvenac njegove nove kompanije poleti za njegovog života, sestra pokojnog Pola Alena rekla je da je ovaj istorijski momenat i svojevrsni omaž radu i zalaganju njenog brata i njegove kompanije Microsoft.

Let u svemir uskoro dostupan?

Mesecima pre zvaničnog puštanja u rad, sprovodili su se temeljni testovi na avionu i vožnji pistom. Njegove probne vožnje zabeležili su i lokalni fotografi na aerodromu. Avion je bio veliko iznenađenje za sve goste i tehničare koji su se u trenutku probnog leta zatekli na pisti. Prvo ih je iznenadila njegova veličina, a sve ih je osvojila kratkoća vremena koja je bila potebna za izgradnju.

Stratolaunch-ov avion je najveća letelica ikad napravljena za nošenje raketa. Dvotrupni avion sa dužinom krila od 117 metara nazvana je Roc (Rok). Tokom svog prvog leta, u vazduhu se zadržao dva i po sata na visini od 5.180 metara, gde se bešumno kretao brzinom od 304 km na sat. Zvaničnici kompanije ovim putem poručuju svim ostalim avio kompanijama i putnicima da je komercijalni let u svemir nikad bliže.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.

Kompletna ponuda avio karata na jednom mestu

100% sigurna kupovina