Ažurirano: 24.07.2019.

Hermeus avion: od Njujorka do Londona za 90 minuta

Da je gužvama i višesatnim zadržavanjima na aerodromima došao kraj, govori nam najnovije saopštenje Hermeus kompanije koja se upustila u pravljenje supersoničnog, putničkog aviona koji bi već za deset godina mogao da prevozi putnike. 

Korporacija Hermeus, poznata po proizvodnji savremenih letelica, objavila je saradju sa ”Khosla Ventures” i nekoliko privatnih investitora. Razlog ujedinjavanja snaga je skupljanje sredstava za proizvodnju letelice sa najnovijom generacijom hipersoničnih sistema.

Kompanija je tržištu predstavila prototip aviona koji će putnike prevoziti za pet puta manje vremena. Na primer, tradicionalni let od Londona do Njujorka bi umesto sedam sati, trajao samo 90 minuta. Avion će moći da razvije brzinu letenja veću od neverovatnih pet hiljada kilometara na sat.

Šta je najveća prepreka Hermeusu?

Ukoliko bi ovaj  futuristički projekat zaživeo, to bi donelo revolucionarne promene u razvoju avio industrija. Transatlantski letovi bi trajali značajno kraće a uspešno bi se izbegle i zamorne gužve na aerodromima. 

Najveći problem u vezi sa novim, supersoničnim, načinom letenja je ekološke prirode. Avioni sa ovakvim motorima, za svoje brze letove zahtevaju i velike količine goriva. Velika potrošnja goriva uvek rezultira oslobađanjem povećane emisije štetnih gasova.

Na svetu već postoji 10 sličnih letelica

Osnovna razlika Hermeus aviona u odnosu na otale letelice koje putuju brže od zvuka je ta što će avion ove kompanije služiti u komercijalne svrhe – za prevoz putnika. Avione istog tipa koji su trenutno u upotrebi najčešće koristi vojska u ratne ili izvidničke svrhe. Neki od najpoznatijih su ruski Sukoi Su – 27, američki X15, Nasin SR 71 – Blackbird i dr.

Kreatori Hermeus letelice ipak ističu da će biti u stanju da završe ovaj projekat, ukoliko tržište za tim bude imalo potrebu. Ostaje da se vidi da li će u narednih 10 godina rešiti i problem povećane emisije štetnih gasova. 

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.