Ažurirano: 27.06.2019.

Emirati među prvima odustali od aviona Airbus A380

Največi svetski korisnik A380 aviona planira njihovo povlačenje sa aerodroma do 2030. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju 110 ovih letelica i još 14 koje su poručene ili u planu za naručivanje. Iako je A380 iz Emirata vrlo čest prizor na aerodromima širom sveta – već se razmišlja o njihovoj zameni.

Predsednik saveza avio kompanija iz Emirata, rekao je da će njihova kompanija nastaviti da ulaže u Airbus i posle 2030. – kada bi trebalo da budu isporučene sve poručene letelice na tlo ovih arapskih zemalja.

Avion na pisti

Jeftinija nafta i mali aerodromi dokrajčili A380

Iako Emirati raspolažu sa 254 aviona u svom vlasništvu i oko 90 miliona putnika u toku samo prošle godine, tamošnje avio kompanije su zabeležile pad profita i najsporije napredovanje u poslednjih 10 godina. Kao razlog tome navode pad cena nafte i nemogućnost da se udovolji putnicima, koji sve više žele direktno da lete, a ne da presedaju.

Avio kompanije iz Emirata su pokušale da prevaziđu ove poteškoće povezujući različite rute i destinacije sa Dubaijem pa se poslednja narudžbina Airbus-u ogledala najviše u potražnji manjih letelica, poput  A330-900, A350-900 i Boeing 787-10. Manji avioni troše mnogo manje goriva i mogu putovati na destinacije sa manjim aerodromima, na koje nije mogao A380.

I drugi su odlučni da penzionišu A380

Lufthansa je prošle godine preprodala šest A380 aviona Airbus-u zbog neprofitabilnosti. Australijski Kantas je otkazao nove porudžbine Airbusu, zadržavajući broj od 12 A380 letelica u svojoj floti. Qatar airways će od 2014. poverenje prepustiti Boingu 777Xs.

Iako kompanija Airbus smatra avion A380 velikim uspehom, svesni su da su dani modela A380 odbrojani jer su kompanije koje odustaju od poručivanja ovog modela sve brojnije. Velika potrošnja goriva i nejednaka aerodromska infrastruktura glavni su razlozi penzionisanja ove letelice. 

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.

Kompletna ponuda avio karata na jednom mestu

100% sigurna kupovina