Ažurirano: 22.01.2019.

Težina prtljaga (propisi)

Prilikom pakovanja prtljaga za let avionom treba da vodite računa o opštim pravilima koja važe za putovanja u vazdušnom saobraćaju osim ako avio-kompanija kojom letite nema nešto drugačija pravila.

Sadržaj prtljaga u avionu propisan je međunarodnim propisima, a dimenzije i težina su kategorije o kojima odlučuju pojedinačne kompanije pa zbog toga treba da budete upoznati sa pravilima određene avio-kompanije već prilikom rezervisanja leta kako biste mogli da se pripremite na adekvatan način.

Vrste prtljaga

Tokom putovanja avionom možete da prijavite i unesete dve vrsta prtljaga. Prva je čekirani prtljag (checked baggage) i to je prtljag koji ne želite da unesete u kabinu, a predaje se na šalteru pre ukrcavanja u avion

Kada stignete na aerodrom, prilikom provere dokumentacije, kofer ili putna torba koju imate, a ne uklapa se u dimenzije ručnog prtljaga, prvo podleže merenju, zatim se označi priveskom koji se zakači na ručku kofera i šalje u prtljažnik.

Za letove ekonomskom klasom moguće je prijaviti uglavnom prtljag težine do 20 kg, a nekada i veći, u zavisnosti od pravila koja propisuje određena avio kompanija. Ako dođe do prekoračenja dozvoljene težine, bićete zamoljeni od strane osoblja na aerodromu da ispraznite kofer do težine koja je propisana.

U kabinu je moguće uneti jedan komad prtljaga (carry-on baggage) težine 5-10 kg, bilo da se radi o manjem koferu ili putničkoj torbi. Najvažnije je da ispoštujete dimenzije ručnog prtljaga i težinu kao i sadržaj koji sme da se prenosi.

Kod većine avio-kompanija, međunarodnim propisima garantuje se da možete uneti jedan komad ručnog prtljaga standardnih dimenzija 40 × 20 × 55cm , sve preko toga može da bude problematično iz više razloga, a jedan od glavnih je taj da je neophodno da u kabini ima dovoljno prostora kako bi let bio udoban svim putnicima.

Nije retkost da putnici pakuju dosta stvari u ručni prtljag kako bi se izbegla doplata za prtljag pogotovo na letovima low cost kompanija, ali to nije preporučljivo jer postoje pravila koliko kilograma je dozvoljeno i sve preko toga neće biti moguće uneti u avion.

Šta je dozvoljeno uneti u avion?

Posebna pravila primenjuju se za čekirani, a posebna za predati prtljag, pa obratite pažnju na njih. U predatom prtljagu dozvoljen je prenos tečnosti ako je zapakovana u plastične bočice ne veće od 100 ml.

Bočice ili plastične posude veće od 100 ml čak iako nisu u potpunosti pune ili su pune do težine od 100 ml neće moći da budu unete u avion. Ovo se proverava prilikom skeniranja prtljaga, pa vodite računa o ambalaži da ne biste morali da je bacite.

Lekove i medicinsku opremu moguće je spakovati u predati prtljag, a preporučljivo je da uz sebe imate dokumentaciju sa pečatom i potpisom lekara koja pokazuje zašto je neophodno da imate određenu količinu lekova.

Naši iskusni avio agenti su na raspolaganju da odgovore na upit bilo koje kompleksnosti i pronađu Vam odgovarajuću avio kartu.

POŠALJITE UPIT

Alate i tupe predmete dozvoljeno je imati u predatom prtljagu sve dok je ispoštovana ukupna težina prtljaga. Nešto drugačija pravila važe za predati prtljag, pa tako u kabinu nije moguće uneti alate ili bilo kakve oštre predmete koji bi mogli da povrede putnike.

Na letove je moguće uneti i dodatni ručni prtljag, a to može da bude torba za laptop, mali ranac, kesa iz duty free shopa, kao i jakna ili kaput. U ručnom prtljagu dozvoljen je prenos najviše jednog litra tečnosti koja treba da bude zapakovana u bočicama od po 100 ml u providnoj kesi veličine 20×20 cm za zip zatvaračem.

Dozvoljeni prtljag Air Serbia

Air Serbia na svojim letovima dozvoljava putnicima da u ekonomskoj klasi unesu ručni prtljag težine do 8 kg dimenzija 40 × 20 × 55cm. Za biznis klasu moguće je uneti u kabinu dve torbe težine po 8 kg, a težina dodatnog ručnog prtljaga je 4kg i za ekonomsku i za biznis klasu.

Predati prtljag ide do težine od najviše 23 kilograma za ekonomsku klasu (Blue/Red), a za biznis maksimalno 2 torbe po 32 kg, dok za White kategoriju ekonomske klase prtljag nije uključen.

Dozvoljeni prtljag za Ameriku

Na letovima između Beograda i Sjedinjenih Američkih Država u ekonomskoj klasi je dozvoljeno uneti dva komada prtljaga po 23 kg, dok je za biznis klasu broj komada prtljaga isti, a težina je veća i iznosi 32 kg.

Težina prtljaga Montenegro Airlines

U kabinu je moguće uneti prtljag maksimalne težine 8 kg, a čiji zbir dimenzija uključujući točkove, ručke i spoljne džepove ne prelazi 115 cm. U to se uklapaju dimenzije 55x40x20 cm prema kojima se pravi većina kabinskih kofera.

U blizini šaltera za čekiranje nalaze se kalupi za proveru dimenzija ručnog prtljaga u koje se ubacuje kofer ili putnička torba kako bi se proverilo da li se prtljag uklapa u predviđene dimenzije. Ako to nije slučaj, putnik će biti zamoljen da drugačije organizuje svoj prtljag.

Moguće je uneti dodatni prtljag kao što je kaput, jakna, kišobran ili materijal za čitanje u količini koja odgovara trajanju leta. Količina besplatnog predatog prtljaga zavisi od klase servisa i rutinga na karti koju ste kupili.

Putnici u ekonomskoj klasi mogu da unesu prtljag težine do 23 kg, a u biznis klasi dva komada težine 32 kg po komadu. Maksimalne zbirne dimenzije prtljaga za obe klase su 158 cm.

Doplata za prtljag se vrši u situacijama kada se prtljag ne uklapa u predviđene dimenzije, težinu i kada je broj komada prtljaga veći od onog koji je propisan Montenegro Airlines pravilima. Za kofere preko 23, a manje od 34 kg i u ekonomskoj klasi i u biznis klasi se plaća dodatnih 30-50 evra u zavisnosti od toga da li je let na relaciji Crna Gora-Srbija ili Crna Gora-Evropa.

Dozvoljeni prtljag Wizz Air

Kada letite preko kompanije Wizz Air možete da ponesete jednu ručnu torbu veličine 40 x 30 x 20 cm koja nije teža od 10 kg i koju odmah treba da smestite ispod sedišta. Moguće je poneti do 6 komada čekiranog prtljaga s tim što je kupovina tri dostupna preko pozivnog centra ili interneta, a preostala tri isključivo na aerodromu.

Ako kupite uslugu Wizz prioritet u kabinu možete besplatno da unesete ručnu torbu dimenzija 40 x 30 x 20 cm kao i dodatnu torbu sa točkićima maksimalnih dimenzija 55 x 40 x 23 cm. Garantovano je da će obe torbe biti u kabini osim ako to nije moguće zbog operativnih ograničenja.

Saveti za pakovanje prtljaga

Sve ono što se smatra vrednim stvarima, bilo da je reč o nakitu, dokumentaciji ili drugim stvarima od značaja za putnika treba da bude u ručnom prtljagu i smešteno u kabini kako prilikom eventualnog gubitka predatog prtljaga taj sadržaj ne bi bio izgubljen.

Na predatom prtljagu preporučljivo je navesti kontakt podatke i na posebnoj kartici koja se nalazi na većini kofera napisati ime, prezime i adresu u slučaju da kofer bude izgubljen i da bi vlasnik mogao da bude kontaktiran.

Laptop ili mobilne uređaje obavezno treba spakovati u kofer za laptop ili predviđeni ručni prtljag kako prilikom transporta do prtljažnika ili prilikom preuzimanja sa trake ne bi došlo do oštećenja ovih uređaja.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.