Ažurirano: 13.12.2018.

Otkazivanje leta

Otkazivanje leta odnosi se na na let koji neće poleteti, a za njega je bila kupljena barem jedna karta, pa je minimum jedan putnik samim tim i oštećen.

Let može da bude otkazan iz komercijalnih, tehničkih ili bezbednosnih razloga. Ukoliko kompanija nema dovoljno prodatih mesta u avionu, ne isplati joj se da let i obavi pa pribegava otkazivanju. Međutim, ovo ni jedna kompanija javno neće navesti kao razlog – šteti reputaciji, a negde je i zabranjeno.

Tehnički i bezbednosni razlozi otkazivanja leta su jasni – kvar na avionu, nemirno nebo, štrajk na aerodromu, opasnost od terorizma itd.

Putnici su zakonom zaštićeni od otkazivanja leta.

Otkazan let – procedura

Kada dođe do otkazivanja leta, aviokompanija mora da ponudi putniku drugi let sličnih uslova putovanja, u sličnom vremenskom periodu kada je i otkazani let trebalo održati.

Ukoliko ne ponudi preusmeravanje na drugi let, avio-kompanija treba da ponudi povraćaj svih troškova leta putniku.

Naši iskusni avio agenti su na raspolaganju da odgovore na upit bilo koje kompleksnosti i pronađu Vam odgovarajuću avio kartu.

POŠALJITE UPIT

Otkazan let – prava putnika

Prava putnika u slučaju otkazivanja leta detaljno reguliše Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

Zakon propisuje da putnici nemaju prava na odštetu ukoliko:

  1. Su o otkazivanju leta obavešteni minimum dve nedelje pre planiranog polaska i ukoliko im je tad ponuđeno preusmerenje na let koji putniku omogućava da u okviru od četiri časa od planiranog vremena dolaska stignu na krajnje odredište.
  2. Su o otkazivanju obavešteni najmanje nedelju dana pre planiranog polaska i ukoliko im je tad ponuđeno preusmerenje na let koje putniku omogućava da u okviru od dva časa od planiranog vremena dolaska stignu na krajnje odredište.

Zakon propisuje da putnici imaju pravo naknade štete u drugim slučajevima i to:

  1. 250 evra za letove dužine 1.500 km ili manje.
  2. 400 evra za letove između 1.500 i 3.500 km ako su unutar evropskog vazduhoplovnog područja
  3. 600 evra za letove za ostale, duže letove

Međutim, ukoliko se radi o otkazivanju leta zbog vanrednih okolnosti i ukoliko je učinjeno sve da se one izbegnu kako bi se let održao, ali u tome se nije uspelo – aviokompanija nije obavezna da nadoknadi štetu  putnicima.

Oštećeni putnici i oni čija prava nisu ispoštovana treba da se reklamacijom obrate aviokompaniji. U slučaju negativnog odgovora, putnici imaju mogućnost da reklamaciju ulože Direktoratu preko propisanog obrasca.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.