Aerodrom Podgorica

Golubovci, Crna Gora

Aerodrom Podgorica poznat i kao aerodrom Golubovci se nalazi na osam kilometara od Podgorice, u mestu Golubovci i najveći je crnogorski aerodrom. Podgorički aerodrom pruža usluge u redovnom i čarter javnom saobraćaju i njegova troslovna oznaka je TGD, što je skraćenica nastala od jugoslovenskog naziva Titograd. Na ovom aerodromu su smeštene tehničke baze Montenegro airlines-a, a zajedno sa aerodromom u Tivtu čini deo javnog preduzeća “Aerodromi Crne Gore”.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.

Aerodrom Podgorica adresa

Golubovci, Crna Gora

Koliko je prometan aerodrom Podgorica?

Kada je u pitanju Podgorica aerodrom se nalazi u njenoj blizini, pa se tako putnici koji planiraju boravak u crnogorskoj prestonici, uglavnom odlučuju za put avionom do Podgorice, što objašnjava i veliku prometnost aerodroma. Aerodorm Podgorica je zajedno sa aerdromom u Tivtu renoviran 2006. godine i od tada beleži sve veći promet putnika i proširuje saradnju sa aviokompanijama u svetu.

S obzirom na veličinu države, podgorički aerodrom je prilično prometan, pa je tako prošle godine više od milion putnika koristilo usluge aerodroma.Ni broj aviona koji su poletali i sletali u toku prošle godine na aerodrom u Podgorici nije zanemarljiv, pa je tako oko 7516 aviona bilo na pisti u Golubovcima.

Koje sve sadržaje i servise ima aerodrom Podgorica?

Aerodrom Golubovci za svoje posetioce nudi različite sadržaje kao što su duty free shop, prodavnice duvana i drugih proizvoda, barovi, biznis salon, VIP saloni, ambulanta, kao i info pult i šalter “izgubljeno-nađeno” na koji se putnici javljaju u slučaju neprispeća prtljaga ili gubitka ličnih stvari.

Duty free shop

U fri šopu se mogu kupiti proizvodi oslobođeni carine i poreza i on se nalazi na putničkom terminalu. U njemu možete kupiti parfeme, kozmetičke proizvode, nacionalne suvenire, modne aksesoare, duvanske proizvode, kondiktorske proizvode, hranu, alkohola pića i igračke. Radno vreme fri šopa se usklađuje sa odlazećim letovima sa aerodroma u Podgorici.

Ostale prodavnice

Osim fri šopa, na putničkom terminalu se nalaze još tri prodavnice, u kojima prvenstveno možete nabaviti duvan, ali i knjige, časopise, DVD i CD izdanja, kondiktorske proizvode, kozmetiku i parfeme, suvenire, igračke, kao i da uplatite dopunu za mobilne telefone.

Barovi

Putnicima koji žele da se opuste nakon obilaska prodavnica na aerodromu, mogu da predahnu u nekom od tri bara koja se nalaze na aerodromu Podgorica. U barovima možete uživati u kafi, pecivu, sendvičima i drugim poslasticama, kao i u alkoholnom i bezalkoholnom piću.

Biznis salon

Biznis salon je dostupan po prolasku svih kontrola i nalazi se u sali za odlaske i putnici ga mogu koristiti dva sata pre planiranog vremena poletanja. Usluge ovog salona mogu koristiti, u zavisnosti od avio kompanije, putnici u prvoj i biznis klasi, putnici sa određenim brojem sakupljenih milja tokom prethodnih putovanja i vlasnici određenih kartica. Za korišćenje salona dobijate vaučer.

VIP saloni

Aerodrom Podgorica nudi putnicima mogućnost boravka u jednom od tri VIP salona koja se nalaze u sklopu VIP terminala u administrativno-poslovnoj zgradi. Postoje saloni VIP 1 i VIP 2, kao i VIP ‘predsednički salon, i u njima je dostupna mogućnost posluženja. Rezervaciju VIP salona je moguće napraviti 24h pre planiranog vremena korišćenja.

Ambulanta

Aerodrom Golubovci putnicima nudi i usluge Medicinske službe u kojoj dežuraju lekar i medicinski tehničar. Osim glavnih prostorija ambulante koje su smeštene u administrativno-poslovnoj zgradi aerodorma, u centralnom holu putničkog terminala se nalazi i soba za pregled, u delu “Dolasci”.

Šalter “Izgubljeno – Nađeno”

Na dolaznom gejtu, koji se nalazi naspram traka za dostavu prtljaga, nalazi se šalter “Izgubljeno-Nađeno” na koji se mogu javiti putnici u slučaju oštećenja ili orobljavanja prtljaga, kao i gubitka ličnih stvari.

Takođe, ukoliko planirate da turistički i poslovno boravite u Podgorici, u blizini aerodroma se nalazi nekoliko hotela u kojima možete potražiti smeštaj.

Kako doći do podgoričkog aerodroma?

Aerodorm Podgorica je udaljen 11 kilometara od centra grada i smešten je pored magistralnog puta koji ima oznake: E65 i E80. U zavisnosti odakle dolazite, možete izabrati neki od sledećih putnih pravaca:

 

 • Jadranskom magistralom (uz obalu) – Budva – Cetinje – Podgorica – Aerodrom
 • Jadranskom magistralom (uz obalu) – Sutomore – kroz tunel Sozina (dug 4185 m) – pored Nacionalnog parka Skadarsko jezero – Aerodrom
 • Jadranskom magistralom (uz obalu) – Herceg Novi – Risan – Nikšić – Podgorica – Aerodrom
 • Pljevlja – Mojkovac – Kolašin – uz kanjon rijeke Morače – Podgorica – Aerodrom
 • Žabljak – Šavnik – Nikšić – Podgorica – Aerodrom

 

Na mestu skretanja za aerodrom Podgorica se nalazi kružni tok sa kog je potrebno da se isključite u pravcu oznake za aerodrom i potom nastavljate pravo preko nadvožnjaka do aerodromskog kompleksa, a onda sa prve luke produžavate u luku do putničkog terminala, gde nailazite na parking.

Aerodrom Podgorica prevoz do grada

Kada je u pitanju prevoz, važno je napomenuti da su u pitanju promenljive informacije i da je važno da se pre planiranja puta informišete o najažurnijim informacijama tako što ćete posetiti zvanične sajtove svih ovih uslužnih prevoznika i organizacija kako biste dobili ispravne i validne podatke.

Sa aerodroma možete koristiti usluge taksija koji je dostupan u vreme otvorenosti aerodroma za vazdušni saobraćaj. Nakon što preuzmete prtljag i prođete carinsku kontrolu, u holu putničke zgrade možete se obratiti dispečerskom pultu i tu poručiti vožnju i dobiti sve potrebne informacije.

Na raspolaganju su klimatizovana taksi vozila, kao što je na primer Volkswagen (Passat i Golf), koja imaju comfortline opremu. Taksi je ujedno i jedini način javnog prevoza do i od aerodroma, jer nijedna linija gradskog prevoza ne saobraća do aerodroma. A evo kako izgleda okvirni cenovnik taksija od aerodroma do gradova u okolini:

 • Podgorica 12,00 €
 • Cetinje 30,00 €
 • Bar 45,00 €
 • Budva 55,00 €
 • Kotor 70,00 €
 • Tivat 70,00 €
 • Herceg Novi 100,00 €
 • Ulcinj 65,00 €
 • Kolašin 70,00 €
 • Plav  150,00 €
 • Žabljak 100,00 €
 • Bijelo Polje 100,00 €
 • Pljevlja 140,00 €
 • Skadar 50,00 €
 • Tirana 140,00 €
 • Dubrovnik 140,00 €

Aerodrom Podgorica rent a car

Takođe, u južnom delu holu centralnog hola putničkog terminala na aerodromu se nalaze predstavništva različitih firmi za iznajmljivanje automobila. Ponuda vozila za rent a car je široka, tako da ćete verovatno lako moći da pronaćete automobil koji odgovara Vašim potrebama.

U ponudi su sledeće firme za iznajmljivanje automobila:

 • Rokšped Rent A Car
 • SIXT Rent A Car
 • Ideal Rent A Car
 • Meridian Rent A Car
 • AVIS Rent A Car
 • Kompas Rent A Car
 • Renault Rent A Car
 • Budget Rent A Car
 • Europcar Montenegro

Aerodrom Podgorica parking

Ispred putničke zgrade aerodroma, nalazi se osvetljen parking sa 213 mesta i 10 mesta za autobuse i on je namenjen svim putnicima i posetiocima. U prvoj liniji parkinga, preko puta dela za odlaske, nakon prolaza ulazne rampe, nalaze se četiri parking mesta namenjena putnicima sa posebnim potrebama.

Treba napomenuti da parkiranje i zaustavljanje vozila nije dozvoljeno na kružnoj saobraćajnici ispred putničke zgrade aerodroma. Za potrebe iskrcavanja odlazećih putnika i istovara njihovog prtljaga, duž saobraćajnice naspram putničke zgrade, nalazi se ispust koji je predviđen za zaustavljanje vozila do jednog minuta.  Preuzimanje prispelih putnika i njihovog prtljaga se obavlja na parkingu za vozila.

Cenovnik parkinga

Prvih 15 minuta zadržavanja na parkingu se ne naplaćuje, a za svako duže zadržavanje, važi sledeći cenovnik:

Putničko vozilo (po satu do 24 sata):  0.60€

Kombi vozilo (po satu do 24 sata):  1.20 €

Autobus (po satu do 24 sata):  5.00 €

Teretno vozilo (po satu do 24 sata):  5.00 €

Ležarina  (po danu za svaki započeti dan):  6.00 €

Kazna za izgubljeni parking tiket:  6.00 €

Mesečna zakupnina po parking poziciji:  50.00 €

Naravno, važno je napomenuti, da su sve promene cena u nadležnosti aerodrom parking servisa.

Aerodrom Podgorica dolasci i odlasci

Kada je u pitanju aerodrom Podgorica dolasci su svakodnevni, a najviše ih imaju crnogorska aviokompanija Montnegro  Airlines i srpska Air Serbia. Takođe, dolaske obavljaju  low cost kompanije gotovo svakog dana, kao i druge inostrane aviokompanije.

Takođe, kada je u pitanju aerodrom Podgorica odlasci aviona se obavljaju svakog dana, a najviše linija ima let Beograd Podgorica, koji saobraća nekoliko puta dnevno. Osim toga, postoje i linije ka glavnim gradovima u državama i regionu, kao i ka drugim evropskim prestonicama. Detaljne informacije za dolaske i odlaske možete dobiti na zvaničnom sajtu aerodroma.

Aerodrom Podgorica letovi i aviokompanije

Na aerodromu u Podgorici saobraća nekoliko avio-kompanija, kao i čarter prevoznici koji obavljaju sezonski avio prevoz. Letove ka različitim destinacijama ima nacionalni avio prevoznik, dok avio-kompanije iz drugih država imaju letove iz Podgorice ka njihovim glavnim gradovima. Najveći broj letova sa crnogorskog aerodroma do sada ostvarile su sledeće avio-kompanije:

Montenegro Airlines

Kada su u pitanju letovi iz Podgorice, glavni prevoznik je crnogorska nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines, čija se baza nalazi na aerodromu u Podgorici. Ona ima letove iz Podgorice direktno do: Beograda, Niša, Ljubljane, Kopenhagena, Frankfurta, Londona (Gatwick), Moskve (Domodedovo), Pariza (Šarl de Gol), Rima (Fiumicino), Beča i Ciriha.

Air Serbia – let Beograd Podgorica

Nacionalna aviokompanija iz Srbije tri puta dnevno ima let Beograd Podgorica i ima svoj šalter na aerodromu. Takođe, Podgorica Beograd avion saobraća više puta u toku dana i jedan je od najčešćih letova na aerodormu Golubovci.

Croatia Airlines – let Zagreb Podgorica

Hrvatska aviokompanija ima redovne letove četiri puta nedeljno između Podgorice i Zagreba.

Adria Airways – let Ljubljana Podgorica

Aviokompanija iz Slovenije saobraća između Podgorice i Ljubljane, a let ima zajedničku oznaku Adria Airways-a i Montenegro Airlines-a. Takođe, ova aviokompanija ima svoj šalter na podgoričkom aerodromu.

Austrian Airlines – let Beč – Podgorica

Austrijski avioprevoznik ima let ka Podgorici svakog dana, a let Beč – Podgorica ima zajedničku oznaku sa Montenegro Airlines-om. Takođe, na ovoj liniji ima let Tyrolean Airways, koja je austrijska regionalna podružnica Austrian-a. Austrian Airlines ima zaseban šalter na aerodromu.

Turkish Airlines – let Istanbul – Podgorica

Ovaj turski avioprevoznik saobraća tri puta nedeljno na liniji Istanbul – Podgorica.

Kada je u pitanju aerodrom Podgorica red letenja je ustaljen za pojedine aviokompanije i redovno se obavlja saobraćaj. Ipak, u toku letnje sezone se organizuje intenzivniji saobraćaj, zbog većeg broja putnika.  

Aerodrom Podgorica informacije o letovima i njihova prijava

Na aerodromu se nalaze pristupna, bezbednosna, carinska i pasoška kontrola. Pre pristupne kontrole, potrebno je registrovati let na nekom od šaltera. Šalteri za registraciju putnika se otvaraju 120 minuta, a zatvaraju 30 minuta pre planiranog vremena za poletanje. Šalteri se mogu i ranije zatvoriti, a vreme zatvaranja često zavisi i od avio kompanije, klase, prebukiranosti sedišta na letu i drugih okolnosti.

Treba napomenuti da se prtljag na aerodromu predaje najkasnije 30 minuta pred let, a oni koji nose samo ručni prtljag mogu odmah produžiti ka pristupnoj kontroli. Takođe, aerodrom Podgorica nudi mogućnost prijavljivanja na let putem interneta kod avio prevoznika “Austrian Airlines” i “Adria Airways” i to najranije 24 časa pre planiranog vremena poletanja.  

Prijava leta se obavlja na nekom od osam numerisanih šaltera za registraciju putnika i prtljaga, a iznad njih se nalazi logo-oznaka aviokompanije i odgovarajući broj leta. Preciznu informaciju o šalteru za registraciju, možete dobiti na pultu za informacije ili na nekom od informacionih monitora.

Info pult

Info pult se nalazi na severnom delu centralnog hola putničkog terminala i smešten je između šaltera za registraciju putnika i pristupne kontrole u delu “Odlasci”. Na ovom pultu možete dobiti informaciju o vremenima sletanja i poletanja Vašeg aviona, kao i informacije u vezi sa detaljima o putovanju.

Koje dodatne usluge pruža aerodrom Golubovci?

Aerodrom u Golubovcima ima ukupno šest službi, i to su operativni centar, služba za prijem i  otpremanje letelica, putnika i stvari, služba bezbednosti, služba tehnike, spasilačko-vatrogasna služba, kao i jedinica za protivdiverziono i fizičko-tehničko obezbeđenje. U nastavku teksta saznajte koje usluge nudi podgoriki aerodrom.

Prijem i slanje pošiljki

Aerodrom Golubovci pruža usluge prijema i slanja robnih i poštanskih pošiljki za pravna i fizička lica u međunarodnom vazdušnom saobraćaju. Treba istaći da se vrši prijem samo onih pošiljki koje su spremne za prevoz. Takođe, obaveza pošiljaoca je da pravilno označi sadržaj pošiljke i pripremi prateću dokumentaciju, pogotovo ukoliko pošiljka sadrži opasnu materiju.

Skladištenje robe

Na aerodromu je moguće skladištenje i manipulacija robe u dolaznom i odlaznom saobraćaju u robno-carinskom skladištu, čija površina iznosi 305 m2. Skladište je pod carinskim nadzorom Carinske ispostave na podgoričkom aerodromu.

Ako želite da koristite uslugu skladištenja robe, neophodno je da je najavite i da izvršite rezervaciju. Skladište na aerodromu Podgorica je opremljeno za skladištenje opštih robnih pošiljki, kao i komorom za smeštaj kvarljivih roba temperaturnog režima 2-8℃, zapremine 11ml i dimenzija otvora 195 cm x 95 cm.

Utovar i istovar robe

Aerodrom Podgorica za potrebe manipulacije unutar robno-carinskog skladišta ima na raspolaganju dva paletara, čija je nosivost do 200 kg, kao viljuškar čije opetrećenje iznosi i do 3,5 tona. Takođe, za potrebe utovara i istovara robnih pošiljki u/iz letelice, aerodrom ima odgovarajuću opremu.

Carinjenje robe

U sklopu robno-carinskog magacina posluje i Carinska ispostava na aerodromu, čije se prostorije nalaze u hangaru, u kom je smešten i robno-carinski magacin. Kako biste obavili carinjenje robe, potrebno je da zahtev za carinjenje podnesete lično ili putem špeditera, i to možete obaviti svakog radnog dana u periodu od 7-15h.

Kada su u pitanju špediteri, aerodrom Podgorica sarađuje sa brojnim firmama koje nude špediterske usluge i usluge brze pošte, tako da ćete sigurno pronaći adekvatnog špeditera za slanje robne ili poštanske pošiljke.

Aerodrom Podgorica kontakt i informacije

Detaljne informacije o letovima i aerodromu Podgorica, možete potražiti na zvaničnom sajtu akcionarskog društva “Aerodromi Crne Gore” www.montenegroairports.com u čijem je vlasništvu podgorički aerodrom. Takođe, podgorički aerodrom možete kontaktirati putem telefona +382 (0)20 444 244 ili mejla: info@apm.co.me.

seo title: Aerodrom Podgorica – Aerodrom Golubovci

meta opis: Informacije za aerodrom Podgorica koje se tiču sadržaja, servisa, parkinga, prevoza do aerodroma, usluga, kao i aviokompanija koje saobraćaju na aerodromu.