Aerodrom O’Hare u Čikagu

10000 W O'Hare Ave, Chicago, IL 60666, SAD

O’Hare arerodrom, kolokvijalno poznat kao aerodrom Čikago, je aerodrom koji je lociran u Čikagu, 27 km severozapadno od grada, a do centra Čikaga od aerodroma je potrebno oko 30,40 min. Ovaj aerodrom opslužuje Čikago i predstavlja veliki, internacionalni aerodrom koji mnogi koriste i za presedanje.

Čikago aerodrom zauzima 4. mesto na svetskoj listi najboljih i najprometnijih biznis-aerodroma na svetu, a svake godine se sve više modernizuje kako bi povećao broj letova i putne kapacitete koji su mu itekako potrebni. Do sada, aerodrom Čikago je imao promet u rasponu od 75 pa sve do 85 miliona putnika na godišnjem nivou. Ovaj aerodrom proglašen je i najboljim aerodromom Severne Amerike 10 puta, što ga svakako svrstava i među najbolje svetske aeordrome.

Promocije avio karata

Izdvojeni tekstovi za Vas

Zašto je Poleti.rs siguran partner za avio karte?

Višegodišnje iskustvo u avio turizmu

Naši avio specijalisti su eksperti za globalne rezervacione sisteme pomoću kojih pronalaze najbolje ponude avio karata.

100% sigurna kupovina

Naša kompanija nikada nije bila u blokadi. Posedujemo sve potrebne dozvole i licence za prodaju avio karata.

Kompletna ponuda na jednom mestu

U našoj ponudi se nalaze avio karte svih avio kompanija koje kombinujemo na osnovu vaših potreba.

Čikago internacionalni aerodrom O’Hare - SAD

Aerodrom Čikago – adresa i kontakt

S obzirom na veliku popularnost ovog aerodroma i Čikaga kao jedne od najposećenijih biznis, ali i turističkih, destinacija u Americi – ovaj aerodrom je vrlo prometan, a ukoliko i vi tražite najpovoljnije avio karte Beograd Ćikago – na Poleti.rs ćete ih brzo i lako i pronaći, a ovde ćete saznati sve potrebne informacije o aerodromu u Čikagu. Let za Čikago iz Beograda uglavnom podrazumeva presedanje, a mi ćemo svakako naći najpovoljniju kartu za vas.

Međutim, ako Vam ipak zatrebaju dodatne informacije, najbolje je da kontaktirate aerodrom i na taj način ih i dobijete.

Aerodrom Čikago adresa: 10000 W O’Hare Ave, Chicago, IL 60666, SAD

Aerodrom Čikago broj telefona: +1 800-832-6352

E-mail adresa: aviation@flychicago.com

Vremenska zona Čikago

Ne zaboravite da pre putovanja pomerite Vaš sat i pripremite se na vremensku razliku koja Vas čeka u Čikagu! Razlika od Griničkog vremena (GMT) -06:00 sati je u ovom gradu.

Kratak osvrt kroz istoriju aerodroma u Čikagu

Istorija aerodroma počinje još tokom II Svetksog rata, kada su prostor na kome se danas nalazi aerodrom O’Hare koristili iz vojne avijacije SAD i na njega sletali i poletali. Nakon ovog ratnog perioda, aerodrom je vojska koristila i tokom Korejskog rata, da bi se kasnije aerodrom transformisao u pravi, putnički aerodrom, te je počeo da se koristi za komercijalne letove unutar SAD, ali i internacionalne letove, a vremenom se sve više modernizovao.

Danas je ovo jedan od najboljih i najmodernijih aerodroma u SAD, ali i na celom svetu, a svake godine se dodatno unapređuje i širi kako bi zadovoljio potrebu putnika za većim kapacitetom i brojem avio operacija, kao i avio kompanija koje na njemu posluju.

Aerodrom nosi ovakav naziv kao sećanje na Edwarda O’Harea – vojnog pilota koji je časno i hrabro stradao upravo tokom II Svetskog rata, a poleteo je upravo sa ovog aerodroma koji je tada nosio naziv Oechard Depot.

Aerodrom u Čikagu – terminali

Internacionalni aerodrom Čikago O’Hare ima 4 operativna terminala. To su: terminal 1, 2, 3 i 5 – internacionalni terminal. Iako samo terminal 5 služi za internacionalne letove, nekoliko internacionalnih avio kompanija ima ugovore sa aerodromom kako bi lakše mogla da obavlja letove i pravi konekcije i sa drugih terminala.

Terminal 1

Terminal 1 je sastavljen od 55 gate-ova, koji su podeljeni na dve veće konstrukcije – B i C, a obe su podeljene na 2 sprata, pri čemu se jedan uglavnom koristi za dolaske, a drugi sprat za odlaske. Ovaj terminal služi samo domaćim letovima.

Terminal 2

Terminal 2 je takođe sastavljen od 2 konstrukcije: E i F. Nekoliko avio kompanija među kojima je i Air Canada imale su veliki broj letova sa ovog aerodroma, a on se, sem toga, uglavnom takođe koristi za domaće letove.  

Terminal 3

Terminal 3 je nešto veći od T1 i T2, a ima tri sprata, kao i 4 dela: G, H, K i L. Takođe se koristi za domaće avio letove, a najčešće sa njega lete i na njega sleću avioni američkih avio kompanija.

Internacionalni Terminal 5

Terminal 5 aerodroma O’Hare jedini je terminal ovog aerodroma koji se koristi za internacionalne avio relacije. On služi avio dolascima iz drugih država, ali i odlascima u inostranstvo iz SAD.

Ovaj terminal je prošao kroz velike radove i renoviranja 2014. godine, a nakon toga postao je najveći internacionalni terminal u celim Sjedinjenim Američkim državama. Ovaj terminal sada je opremljen sa 21 gejtom, 156 mašina za “otkucavanje” avio karata, kao i 11 traka sa prtljag, VIP zonama i još mnogim drugim pogodnostima. Ovaj proces i dalje nije potpuno završen, a terminal 5, kao i ceo aerodrom, svake godine se sve više modernizuje.

Aerodrom u Čikagu – parking na aerodromu

Postoji mnogo opcija za parking na aerodromu u Čikagu, a osmišljene su tako da odgovaraju potrebama putnika. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste na kom spratu ovog parkinga želite da se parkirate pošto se tarife razlikuju, a cene zavise i od toga koliko planirate da ostanete na aerodromu. Cene parkinga okvirno izgledaju ovako:

Sat vremena – $2

Dnevni parking – $40

Economy E parking – $17 dnevno
Economy G parking – $10 dnevno
Economy H parking – $17 dnevno

S obzirom na to da su ove informacije vrlo promenljive i da aerodrom zadržava pravo na njihovu promenu, proverite ih još jednom pozivom na broj: (773) 686-7530 ili na zvaničnom sajtu aerodroma.

Freeshop na aerodromu u Čikagu

Na aerodromu u Čikagu nalazi se Dufry shop, odnosno bescarinska prodavnica u kojoj ćete naći najrazličitije proizvode koji nisu oporezivani, te ćete ih platiti jeftinije nego što je to slučaj prilikom kupovine u gradu. Freeshopovi obično se koriste za kupovinu poklona, ali i parfema, kao i cigareta i alkoholnih pića u kojima se razlika u ceni zaista vidi.

Na aerodromu postoji još mnogo prodavnica koje ćete možda želeti da obiđete. To su, na primer: Emporio Armani, Luxury Watches, Michael Kors i Salvatore Ferragamo.

Restorani i kafići na aerodromu u Čikagu

Aerodrom Čikago u svom sklopu ima i veliki broj kafića i restorana, čijom ponudom ćete sigurno biti zadovoljni, s obzirom na to da postoji zaista veliki izbor. Na svakom terminalu naići ćete na po neki restoran, mada ih na Terminalu 5 ima najviše. Od restorana brze hrane pa do restorana sa hranom vrhunskog kvaliteta koju spremaju najbolji američki kuvari – na aerodromu O’Hare pronaći ćete sve.

Čikago aerodrom – dodatni sadržaj

Sem putničkih terminala, parkinga, restorana, kafića i prodavnica, na ovom aerodromu, naravno, nalazi se i mnogobrojni dodatni sadržaj.

Medicinski servis

Na O’Hare aerodromu nalazi se centar za hitne slučajeve koji mogu da koriste svi putnici koji imaju potrebe za bilo kakvom urgentnom medicinskom negom. Na aerodromu postoji i apoteka, pa ni oni kojima bude potreban lek ili bilo koji apotekarski proizvod neće imati poteškoća da ga na aerodromu i pronađu. Aerodromski urgentni centar nalazi se na Terminalu 2.

Porodične sobe za odmor

Na O’Hare Čikago aerodromu nalaze se i mesta, tj. sobe, za porodični odmor. Ovo mesto uglavnom koriste majke sa bebama kako bi ih presvukle ili odvele na tiho mesto gde će moći da odmore. Ove sobe možete pronaći na svakom terminalu, a rade od 8h do 17h.

Kapela

Kapela predstavlja oazu mira na haotičnom aerodromu. Ukoliko vam je potrebno mirno mesto na kome se vernici mogu moliti, ali i oni koji to nisu odmoriti – pronađite aerodromsku kapelu koja se nalazi na terminalu 2.

Sobe za sastanke i posao

Hilton hotel ima mali prostor na ovom aerodromu koju služi poslovnim sastancima i obavljanju posla. Ukoliko nemate gde udobno da sednete za komjputer ili bavite mali biznis sastanak – na ovom aerodromu to možete i da uradite!

Wi-fi pristup internetu

Wi-fi pristup internetu postoji na svim terminalima, a servis je besplatan prvih 30 minuta.

Transfer sa i do aerodroma u Čikagu

Aerodrom u Čikagu O’Hare je lociran na oko 30, do 40 minuta od centra Čikaga. Od taksi prevoza, pa do autobuskih linija i kombija – prevoz sa i do aerodroma od centra grada nikad nije bio lakši. Kako biste našli najbolju opciju za sebe – pogledajte koje alternative sve imate:  

Taksijem sa\do aerodroma u Čikagu

Mnogo taksi kompanija obavlja uslugu prevoza, a lako ćete pronaći taksi vozilo ispred vašeg terminala, a o taksi prevozu možete se raspitati i na šalterima aerodroma.

Limunzinom sa\do aerodroma u Čikagu

Nekoliko kompanija nudi i prevoz limunzinom na ovoj maršruti. Vozač limunzine sačekaće vaš prtljag i doneti ga do limunzine, dok vi već uveliko možete da čekate u limunzini. Podatak o tome da se često relacija aerodrom – centar grada u Čikagu prelazi limunzinom ne treba da čudi s obzirom na to da je ovo jedan od najpopularnijih biznis-aerodroma na svetu.

Kombijem sa\do aerodroma u Čikagu

Kombi prevoznici takođe voze na ovoj relaciji, kao i autobuske linije, a s obzirom na čestu promenljivost ovih relacija preporučujemo da se na zvaničnim sajtovima raspitate o njima.

Za koji god prevoz da se odlučite, do centra Čikaga ćete stići brzo, a sigurno ćete biti zadovoljni i ponudom na aerodromu.